Bromsterdam – prvý večer s bráchom v Amsterdame

Ja žijem už niekoľko rokov v Prahe a Maťo, moj brat, nejakú dobu pracoval v Nemecku. Veľmi často sme sa teda nevídali, tak sme si raz za čas vymenili aspoň pár správ po nete o tom, ako sa má malá, čo je nové. Prípadne sme sa bavili o tom, kde sa zrovna nachádza, a aké tam majú pivo. Raz mi písal pracovne z Holandska, a vtedy sme si povedali že zájdeme do Amsterdamu spolu.

Prešiel rok a z nápadu sa stala realita. Letenky kúpené a ubytovanie zarezervované. Zostáva už len zabaliť veci a vyraziť. Cestovali sme v marci a iba na víkend, takže naľahko s príručnou batožinou. Celý „trip“ začal doobeda vo vlaku do Bratislavy. Tu sme preskočili na bus priamo na letisko do Viedne a následne s Austrian Airlines do Amsterdamu.

O necelé dve hodiny sme už v Amsterdame a naskakujeme na vlak. Vlak z letiska vyšiel na 4,50 EUR na osobu, lístky sme kupovali priamo v automate na letisku. Dvojdňové, resp. 48 hodinové lístky GVB (MHD v Amsterdame) stáli 13,50 EUR na osobu.  Ubytovanie sme mali kúsok od vlaku, takže sme nemuseli prestupovať. Spoje sa najľahšie vyhľadávali pomocou Google máp.

Po ubytovaní sa sme vyrazili rovno do centra. Nebudeme si nič nahovárať, do Amsterdamu sme nešli za pamiatkami, ale za zábavou. Vystúpili sme na námestí Dam a spravili pár prvých fotiek. Následne sme sa motali tak nejak náhodne po rôznych okolitých uličkách a hľadali bar, do ktorého zapadneme. Našli sme Bierfabriek a nemohli sme začať lepšie. Vlastné lokálne a chuťovo veľmi dobré pivá, veľké priestory a kopec zabávajúcich sa ľudí. Ihneď po príchode nás uvítal barman a z kýbľu plného arašidov vysypal na stôl kopu orechov, ktorá nás zasýtila na celý večer. Odpad z arašídov sa hádže rovno na zem, žiadny problém.

Neskôr sme sa vybrali centrom až do Red Light Districtu. Vec, ktorá ma tu najviac prekvapila bola, že ženy tu boli naozaj krásne. Z iných miest som tak nejak nadobudol predstavu „červenej uličky“, plnej až nepríjemne presviedčajúcich „búchačov“ na každom rohu, ponúkajúcich „free drinks“, a kde v podobných podnikoch väčšinou dievčatá naozaj nie sú tak pekné. Red Light District v Amsterdame je populárna časť mesta, je tu plno turistov ale toto miesto samo o sebe je príjemné a kľudné a nikto vás tu rozhodne nebude otravovať.

S postupujúcim časom sme zakotvili do baru Players. Zaujal nás biliard, ktorý ja aj Matej hráme radi a po pár pivách sa dostavila bratská súťaživosť. Pivo nič moc, cenovo vyšla pinta na 9 EUR. Bol tam ale billiard a tak sme si dali počas hrania asi tri. Pá pá peniažky.

Pri nočnom návrate sme zistili, že lístky ktoré máme na nočný autobus, ktorý prišiel, neplatia. Neboli sme jediný, skupinka pred nami sa na to tiež vykašľala. Našťastie Uber tu funguje a ceny nie sú nijak vysoké. Cesta bola rýchla a kľudná. Zajtra nás čaká dlhý deň, ide sa spať.

One thought on “Bromsterdam – prvý večer s bráchom v Amsterdame

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *